Cloocast

Det här kan du förbereda innan du lägger upp din onlinekurs

Kursens namn

Vad ska kursen handla om och vem ska gå den? Välj ett namn på din kurs som attraherar målgruppen.

 

Kort och lång beskrivning

Under rubriken följer en kort ingress. Beskriv med 100-180 tecken vad kursen handlar om. Längre ner kommer en utförlig beskrivning där du i detalj kan beskriva vad din kurs handlar om och vad man kan förvänta sig lära sig.

Kursinnehåll

Din kurs kan bestå av en enda film eller vara uppdelad i avsnitt om ca 4-5 minuter vardera. Avsnittens namn, typ och längd etc syns i en lista.

Trailer eller omslagsbild

Klipp ihop en säljande trailer (under 30 sek) eller skapa en stillbild med text som beskriver vad din kurs handlar om.

Pris

Fundera över vad ett realistiskt pris för din kurs är och hur länge den ska vara tillgänglig efter köp.

Vad som ingår

Du ska ange vilken typ av material din kurs innehåller. Erbjuder du förinspelade avsnitt, liveavsnitt (eller blandat, sk blended learning), nedladdningsbara dokument, kunskapstest, certifiering etc.

FAQ

-Med ett utbildarkonto kan du skapa och publicera enstaka onlinekurser och publicera dem publikt eller privat (unlisted) på Cloocast Play. Du betalar 49 kr/mån och 20% i provision av kursens värde + transaktionskostnad när du säljer en onlinekurs. 

-Med ett Cloocast Business-avtal betalar du en månadsavgift för en egen utbildningsportal. Har kan du skapa flera onlinekurser och spaketera dem i olika kanaler för att skräddarsy utbud till olika kunder eller målgrupper. Du tar betalt vid sidan om plattformen. Som Business-kund kan du även skapa onlinekurser och publicera dem på Cloocast Play -fast till ett reducerad pris. Cloocast Business-kunder betalar endast 8% provision till Cloocast + transktionsavgifter.

-Personuppgifterna (dvs backend-hanteringen) ligger i Tyskland. Det rörliga (filmen) ligger i USA (men i det rörliga materialet finns i regel inga personuppgifter)

-Cloocast brandar inget uppladdat material. Många väljer att lägga sin lilla vattenstämpel på kursen redan vid produktion.

-Som Cloocast Utbildare utan Business-avtal kan du endast lägga upp onlinekurser en och en på Cloocast Play. För att skapa kurspaket med flera onlinekurser i ett och samma paket behöver du ha utbildningsportalen som ingår i Business-licensen.

Utbildningsportalen i Cloocast Business-avtalet innehåller just den här funktionen. Här är det möjligt att skapa kanaler för olika kunder och skräddarsy kursutbudet.

Med ett Cloocast utbildarkonto som kostar 49 kr/mån betalar ni 20% i provision på kurspriset + en transaktionskostnad när ni säljer en kurs. Ni kan inte fakturera kunden vid sidan om.

I Cloocast Business kan ni skicka fakturor och att ta betalt för kanalen individuellt av kunden.

-Ja, lägg upp er kurs på Cloocast Play. Här bestämmer ni själva om den ska vara privat eller publik. Är den privat distribueras den endast till dem ni ger tillgång. Vill ni distribuera flera onlinekurser lägger ni dem i en kanal (kräver Business-licens).

-Flervalsfrågor eller fritextfrågor går bra. Tester med flervalsfrågor rättas automatiskt och ger direkt återkoppling till användaren. Vi kommer att ha stöd för ljud- och bildfrågor i kommande version.

-Ni behöver inget eget webbhotell då alla kurser läggs upp och lagras på Cloocast. Sen är själva plattformen webbaserad och kommunikationen krypterad.

-Administratören för kanalen kan se användarnas progress. Här syns vilka kurser de gått eller påbörjat, hur långt de kommit och om de har gjort ett test så syns resultatet.

-Kurserna sätts ihop utifrån färdiga moduler. Modulerna kan vara t ex förinspelat rörligt material, dokument, bilder eller ljudfiler. Ni skapar kursen genom att ladda upp modulerna och organisera dem i olika avsnitt. Ni kan lägga in tidsbokning till digitalt möte eller fysiskt möte samt testavsnitt direkt i portalen.

-Då behöver ni en Business-licens som ger er tillgång till utbildningsportalen med funktionen Kanaler. Sedan skapar ni en kanal för varje användargrupp och distribuerar till era kursdeltagare.

Naturligtvis kan du sälja dina kurser på flera ställen. Se bara till att du har samma priser och service mot dina kunder oavsett plattform.

Det enkla svaret är ja. Du behöver kunna fakturera oss för de onlinekurser och fysiska utbildningar du lägger upp till försäljning. Alla i Sverige godkända företagsformer där du har fått ett organisationsnummer är godkända.

Om du inte kan eller vill ha ett företag kan vi tipsa om Frilans Finans där du kan skapa ett konto och fakturera.

Min organisation

När du registrerar dig som utbildare på Cloocast skapas automatiskt “Min organisation” på plattformen. Enkelt beskrivet är “Min organisation” en egen grupp för ditt företags medarbetare så att ni tillsammans kan skapa och hantera företagets samlade utbildningar.

Cloocast´s ”Mina sidor”

När du registrerar ett Utbildarkonto eller Business-konto på Cloocast får du en egen backend-miljö där du kan göra företagsinställningar, se dina kunder/användare, deras progress, utfärdade kursintyg samt chatt-möjlighet.

Lägg in ditt företags namn, logotyp, webbadress och en utförlig beskrivning. Förutom företagspresentationen syns alla företagets publicerade utbildningar i din Kanal. Lite som en youtube kanal men där alla videos är skyddade bakom en betalvägg. Du kan skapa merförsäljning för ditt företag genom att marknadsföra och skapa trafik till din kanal.

Privata och offentliga onlinekurser

En onlinekurs kan vara privat på Cloocast. När du väljer att publicera en privat onlinekurs kommer den automatiskt att kopplas till en kod. Endast de som har koden kan låsa upp kursen på Cloocast. En privat kurs är inte listad offentligt på Cloocast. När du ska göra den tillgänglig för en kund sänder du ut en url-länk till platsen där onlinekursen ligger samt den fyrsidiga koden, sen är det fritt fram för kunden att streama. Privata onlinekurser är ett perfekt sätt att distribuera utbildning som är sekretessbelagd eller skyddad.

Tidsinställd kurspremiär

En onlinekurs kan ha ett premiärdatum. Du som publicerar onlinekursen kan sätta tid och datum för premiär och köparen kan se en nedräkning till “Grand Opening”. En Premiär skapar förväntning men har också en viktig funktion. Till exempel om du säljer kursen till ett företag och utbildningen ska gå av stapeln enligt ett fast schema. Då vill du inte att kursdeltagarna ska kunna gå in och tjuvkika i kursinnehållet innan kursens start.

Kunskapstest och certifiering

När du skapar din onlinekurs kanske du vill avsluta med ett avsnitt där eleven ska genomgå ett kunskapstest. Testet och dess frågor skapar du inne i det digitala klassrummet (se nedan) på plattformen. Ett kunskapstest kan innehålla obegränsat antal frågor där varje fråga består av olika fasta svarsalternativ men det kan också bestå av fritextsvar som eleven kan skriva i.

Kursspelare

Eftersom det är viktigt för oss som säljer kurser att hålla en hög kvalitet har vi ställt stora krav på själva kursspelaren på plattformen. Den är byggd för att mäta sig med de absolut bästa i världen och har stöd för 4K. Med ett intuitivt gränssnitt där allt innehåll som hör till kursen är samlat på ett och samma ställe är Cloocast-spelaren enkel och pedagogisk att hantera för eleven. Streamingen sker utan några avbrott då datorn måste “tänka” och deltagaren kommer tillbaka till där hon slutade efter en paus. Streamingen är också krypterad för att vi till stor del ska kunna undvika olovlig nedladdning eller missbruk.

Blended learning med livemöte

När du skapar din onlinekurs kanske ett avsnitt ska vara ett livemöte i t ex Zoom, Teams eller Google Meet. Eller rent av ett fysiskt möte på en ort, plats och tid. En onlinekurs som består av inspelade avsnitt kombinerat med live-avsnitt kallas för hybrider. När du skapar en hybridkurs där ett avsnitt ska vara ett möte kommer din kursdeltagare att få möjlighet att välja bland upp till tre framtida bokningsbara tillfällen. Varje tillfälle innehåller information om en bokningsbar plats (fysisk adress eller digital adress) samt datum och tid.

Blended learning med multimediafiler

När du skapar din onlinekurs kanske ett avsnitt ska vara en fil (bild- eller textdokument) eller en ljudinspelning. Självklart har Cloocast stöd för alla möjliga typer av kombinationer, tänk bara på att alla mediafiler och bilagor ska vara egna avsnitt. Tänk på: Dokument som laddas upp till din onlinekurs kommer att gå att ladda ner och sparas hos din kursdeltagare och därmed finnas kvar i deras ägo även efter att streamingtiden har gått ut för den rörliga delen.

Är du redo att lägga upp din första onlinekurs?

Registrera ditt utbildarkonto på Cloocast och sälj dina onlinekurser hos oss. Det kostar inget under de första 30 dagarna, därefter betalar du endast 49 kr/mån.

Boka ett kostnadsfritt möte med oss

Låt någon av oss visa dig hur du sätter upp ett konto och laddar upp en kurs, hur du använder dig av våra smarta funktioner och hur betalningslösningen fungerar både för dig och dina kunder. Varmt välkommen att boka ett gratis möte med oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Är er organisation intresserad av en specialanpassad lösning? Kontakta oss.